140 χρόνια Wella: Το όραμα ενός κομμωτή
Η Wella ιδρύεται το 1880 από τον Franz Ströher, έναν κομμωτή από τη Σαξονία της Ανατολικής Γερμανίας. Η εταιρεία αρχικά παράγει τούλια, τη βάση που χρησιμοποιείται για την κατασκευή περουκών.
Το 1890, ο Franz εφευρίσκει το Tullemoid Waterproof, μια τεχνική που επιτρέπει στο τριχωτό της κεφαλής να αναπνέει. Έτσι, τέσσερα χρόνια αργότερα ανοίγει το πρώτο του εργοστάσιο στο Rothenkirchen της Γερμανίας. Οι γιοι του, Karl και George Ströher, μπαίνουν στην επιχείρηση αμέσως μετά.
Το 1924, οι Ströhers κατοχυρώνουν το όνομα Wella στο γερμανικό γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Καθώς οι περούκες φεύγουν σιγά σιγά από τη μόδα, η εταιρεία κάνει στροφή στην παρασκευή προϊόντων μόνιμου κυματισμού για τα μαλλιά. Μάλιστα, η επωνυμία Wella προέρχεται από τη λέξη dauerwellapparat, που σημαίνει "συσκευή κυματισμού" στα γερμανικά.
Το 1927 η εταιρεία παρουσιάζει την πρώτη συσκευή περμανάντ και την προμηθεύει σε σαλόνια ομορφιάς. Το όνομα Wella γίνεται συνώνυμο της ομορφιάς, καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες ζητούν την περμανάντ που προσφέρει.
Αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των κομμωτηρίων, τη δεκαετία του ‘30 η εταιρεία εξελίσσει τις συσκευές της, δημιουργώντας τη Wella Junior, την πρώτη φορητή συσκευή περμανάντ στον κόσμο. Οι πωλήσεις εκτοξεύονται στα ύψη και η Wella αποδεικνύει τη δέσμευσή της στον κλάδο και το επάγγελμα του κομμωτή.
Στα μέσα της δεκαετίας, η εταιρεία αναπτύσσει τα πρώτα σεσουάρ για μαλλιά με ενσωματωμένο μοτέρ. Κινητοί σωλήνες εξασφαλίζουν ότι το κεφάλι μπορεί να κινείται ελεύθερα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στεγνώματος και η περιποίηση των μαλλιών γίνεται μια πολύ πιο ευχάριστη διαδικασία.
Η συνεχής επιτυχία επιτρέπει στην εταιρεία να επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη και στην Αμερική όπου ιδρύεται η Wella Corporation.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η εταιρεία υποφέρει υπό το εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς λόγω της οικονομικής πολιτικής των Ναζί και των περιορισμών στις προμήθειες πρώτων υλών, μαζί με τις συνθήκες πολέμου.
Ως Ελευθεροτέκτονες, οι αδελφοί Ströher είναι ενεργά αντίθετοι στον εθνικοσοσιαλισμό. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το εργοστάσιο Wella στην Apolda χρησιμοποιείται για την κατασκευή συστημάτων εξαερισμού και εξοπλισμού για υποβρύχια, χωρίς πλέον να παράγει τις μηχανές μόνιμων κυματισμών και τα πιστολάκια μαλλιών.
Μετά τον πόλεμο, η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας διαλύει το εργοστάσιο της Wella, ως μέρος του σχεδίου επανορθώσεων που θεσπίζεται από τη Σοβιετική Ένωση και όλες οι ευρεσιτεχνίες της κατάσχονται από το κράτος. Το εργοστάσιο στο Rothenkirchen απαλλοτριώνεται, μετονομάζεται σε VEB Londa και μετατρέπεται σε κοινοτική κρατική ιδιοκτησία.
Το ταξίδι της Wella συνεχίζεται... Μη χάσετε τη συνέχεια της ιστορίας στο επόμενο δημοσίευμα.
Ανακαλύψτε περισσότερα στο wella.gr