Πέντε νευρολογικές παθήσεις που μπορεί να θεραπεύσει η Νευροτοξίνη
Η θεραπεία με Νευροτοξίνη είναι από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες της αισθητικής δερματολογίας. Είναι μία πρωτεΐνη που παράγεται από ένα μικροοργανισμό, το Κλωστηρίδιο της Αλλαντίασης, την οποία όταν εισάγουμε στην περιοχή των μυών, μειώνουμε την κινητικότητά τους.
Είναι ευρέως γνωστή ως θεραπεία κατά των ρυτίδων του προσώπου, γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας) και ανάμεσα στα φρύδια. Κάτι, όμως που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι ότι η Θεραπεία με Νευροτοξίνη μπορεί να δράσει θεραπευτικά για διάφορες νευρολογικές παθήσεις.
1. Χρόνιες ημικρανίες
Μία από τις πιο συναρπαστικές χρήσεις της είναι η θεραπεία των χρόνιων ημικρανιών.
Όποιος πάσχει από ημικρανίες γνωρίζει πόσο εξουθενωτικές μπορεί να είναι για τον οργανισμό. Η θεραπεία αυτών μέχρι πρότινος αφορούσε τη λήψη παυσίπονων ή αναλγητικών χωρίς συνταγή γιατρού.
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας εφαρμόζονται πολλαπλές ενέσεις με τσιμπήματα στις περιοχές του προσώπου που διεγείρονται κατά τη διάρκεια της ημικρανίας. Μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία, η ανακούφιση από τον πόνο μπορεί να διαρκέσει από εβδομάδες, έως και μήνες. Οι περισσότεροι ασθενείς κάνουν ενέσεις κάθε τρεις μήνες περίπου. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, η θεραπεία με Νευροτοξίνη εξαλείφει τα συμπτώματα της χρόνιας ημικρανίας.
2. Τραυματισμοί νωτιαίου μυελού
Η θεραπεία με Νευροτοξίνη μπορεί να φανεί χρήσιμη για τη θεραπεία τραυματικών, φλεγμονωδών ή καρκινικών κακώσεων του νωτιαίου μυελού. Η βλάβη του νωτιαίου μυελού διαταράσσει τη δίοδο μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος, προκαλώντας ακανόνιστη μυϊκή κίνηση.
Δεν μπορεί να θεραπεύσει τους τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού και επομένως δεν αποτελεί θεραπεία. Μπορεί όμως να ανακουφίσει τη μυϊκή ένταση στα χέρια και στα πόδια εμποδίζοντας την κίνηση. Η χαλάρωση των μυών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση τόσο των συμπτωμάτων όσο και της ποιότητας ζωής.
3. Σπαστικότητα
Η θεραπεία με Νευροτοξίνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της σπαστικότητας ή της μη φυσιολογικής μυϊκής σύσφιξης σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλική παράλυση, τραύμα στο κεφάλι και αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS).
4. Σιελόρροια
Η σιελόρροια είναι η υπερβολική παραγωγή σάλιου. Η σιελόρροια συνδέεται μερικές φορές με τη νόσο του Πάρκινσον, την ALS και την εγκεφαλική παράλυση, μεταξύ άλλων καταστάσεων.
Στη σωστή δόση οδηγεί στην κανονική παραγωγή σάλιου. Το όφελος αυτό μπορεί να διαρκέσει 3 μήνες και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις και περισσότερο.
5. Αυχενική δυστονία και συναφείς καταστάσεις
Η αυχενική δυστονία είναι ο συνηθέστερος τύπος δυστονίας που παρατηρείται ότι προκαλεί ακούσιες συσπάσεις των μυών του αυχένα, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα ο αυχένας σας να στρίβει προς τη μία πλευρά ή/και προς τα εμπρός και προς τα πίσω.
Τα καλά νέα είναι ότι αυτές οι καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν. Αυτό οδηγεί σε ανακούφιση των συμπτωμάτων του πόνου.
Πηγή του κείμενου και περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στη σελίδα cosmeticdermamedicine.gr