Η χρήση βουτολινικής τοξίνης σχετίζεται με την αντιμετώπιση της κατάθλιψης
Η χρήση βουτολινικής τοξίνης για αισθητικούς λόγους σχετίζεται με σημαντικές μειώσεις στα συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα με τα ευρήματα σχετικής μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Cosmetic Dermatology.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι επιδράσεις της βουτολινικής τοξίνης στη διάθεση μπορεί να εξηγηθούν, εν μέρει, από την ανανέωση του προσώπου. Προηγούμενες παρατηρήσεις δείχνουν ότι ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, για παράδειγμα, συχνά αναπτύσσουν βαθιές κατακόρυφες γραμμές στο πρόσωπο.
Η έγχυση της τοξίνης μπορεί να βελτιώσει την έκφραση του προσώπου και να οδηγήσει σε επακόλουθη ενίσχυση της αυτοαντίληψης και ενδεχομένως της κατάθλιψης.
Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν τα συμπτώματα κατάθλιψης πριν και μετά την έγχυση βουτολινικής τοξίνης σε 121 άτομα (μέση ηλικία, 35,72 ± 4,78 έτη). Το 90,9% ήταν γυναίκες.
Το ερωτηματολόγιο Beck Depression Inventory II (BDI) με βαθμολογία από 0 έως 62, χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση της κατάθλιψης πριν από την παρέμβαση καθώς και 1 μήνα μετά. Οι υψηλότερες βαθμολογίες στο BDI, ιδιαίτερα στην περιοχή από 28 έως 63, ήταν ενδεικτικές της σοβαρής κατάθλιψης. Τα βασικά χαρακτηριστικά του ασθενούς συλλέχθηκαν και εξετάστηκαν σε σχέση με τις επιδράσεις της παρέμβασης στην κατάθλιψη.
Περίπου το 88,4% των συμμετεχόντων είχαν ιστορικό χρήσης βουτολινικής τοξίνης, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από τους μισούς (69,4%) που είχαν υποβληθεί ξανά σε έγχυση περισσότερες από μία φορές.
Κατά την έναρξη, η μέση βαθμολογία κατάθλιψης ήταν 18,9 ± 4,8 στο 46,2% των συμμετεχόντων, υποδηλώνοντας ότι σχεδόν οι μισοί δεν είχαν καθόλου ή είχαν ελάχιστα συμπτώματα κατάθλιψης. Ήπια κατάθλιψη, μέτρια κατάθλιψη και σοβαρή κατάθλιψη παρατηρήθηκα στο 29,7%, 14,9% και 9,0% των περιπτώσεων, αντίστοιχα.
Η συνολική μέση βαθμολογία των ενδείξεων κατάθλιψης μειώθηκε σημαντικά σε 10,6 ± 2,9 κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης και μετά την ένεση.
Οι περιορισμοί αυτής της μελέτης περιελάμβαναν τη σχετικά μικρή περίοδο παρακολούθησης καθώς και την ετερογένεια των ασθενών με διαφορετικά επίπεδα κατάθλιψης.
Με βάση τα ευρήματά τους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η βελτίωση της εμφάνισης ή ακόμη και η διόρθωση τις όψεις της εμφάνισης μπορεί να αποτρέψει την κατάθλιψη ή ακόμη και να βελτιώσει διαφορετικούς βαθμούς καταθλιπτικής διαταραχής».