Αφεστώτα ώτα: Η συνηθέστερη δυσμορφία των πτερυγίων του αυτιού
Tα πεταχτά και μεγάλα αυτιά ή αφεστώτα ώτα όπως λέγονται επιστημονικά, είναι υπόθεση κληρονομική, διαπιστώνονται δε αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού. Tο 5% των παιδιών, τα οποία γεννιούνται σ’ όλον τον κόσμο, γεννιούνται με αφεστώτα ώτα, ανεξάρτητα από φυλή ή γεωγραφική περιοχή της γης.
Tα πεταχτά αυτιά είναι η συνηθέστερη δυσμορφία των πτερυγίων του αυτιού. H κύρια αιτία εμφάνισής τους (96%), είναι η έλλειψη της ανθέλικας στο πτερύγιο του αυτιού και μόνο η ενδεδειγμένη και επιτυχημένη πλαστική εγχείρηση αφεστώτων ώτων μπορεί να τα διορθώσει.
O σκοπός λοιπόν της επέμβασης είναι να δημιουργηθεί στο αυτί χειρουργικά η ανθέλικα, η οποία απουσιάζει εκ γενετής. Mε το σχηματισμό ανθέλικας ή πλαστική της ανθέλικας όπως ονομάζεται, το πτερύγιο παύει πλέον να αφίσταται και το αυτί παίρνει την κανονική του μορφή και θέση για πάντα.
Τέσσερις στους δέκα χειρουργημένους για πεταχτά αυτιά είναι παιδιά σχολικής ηλικίας. Επίσης, στους ενήλικες άνδρες η ωτοπλαστική είναι μια πολύ συνηθισμένη πλαστική επέμβαση. Oι γυναίκες αποφασίζουν σχετικά δυσκολότερα και συνήθως σε μεγαλύτερη ηλικία, αφού πρώτα βαρεθούν να σκεπάζουν για χρόνια τα πεταχτά αυτιά με τα μακριά μαλλιά τους.
Tο παιδί αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, όταν για πρώτη φορά οι συνομήλικοι ή συμμαθητές του αρχίσουν να το κοροϊδεύουν για τα μεγάλα, πεταχτά και αφύσικα αυτιά του. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη και υγεία του παιδιού που θα το συνοδεύει και στην ενήλικη ζωή του.
Oι γονείς πράττουν το σωστό για το παιδί τους, όταν δεν αφήσουν από την αρχή να δημιουργηθεί σ’ αυτό, το αίσθημα της κατωτερότητας και του μη φυσιολογικού ατόμου. Είναι σοφό, ένα παιδί με πεταχτά αυτιά να χειρουργηθεί πριν πάει στο δημοτικό σχολείο, με τη συμπλήρωση των 6 ετών.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα www.iatronet.gr